Algemene Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van bewegen. Hij/zij behandelt mensen die in het dagelijks leven belemmerd worden bij het bewegen. Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, van jong tot oud, naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt en leert u verantwoord bewegen.
Bij de eerste afspraak krijgen wij inzicht in uw klacht en hulpvraag door het stellen van vragen en het doen van een lichamelijk onderzoek. Samen met u maken we vervolgens een behandelplan met een concreet doel. De behandeling kan daarna bestaan uit oefeningen, training, massage, bewegingsadvies, mobilisatietechnieken en/of tapen.
In sommige gevallen komen we bij u aan huis op voorschrift van de arts.

Specifieke behandelmethoden binnen de algemene fysiotherapie

Medical Taping Concept
Medical Taping maakt gebruik van elastische tape die dezelfde rekbaarheid heeft als de menselijke huid. Deze tape ondersteunt weefsels, spieren en gewrichten in hun functioneren. Het kan de spierfunctie en de bloedcirculatie verbeteren en houding corrigeren. De tape kan nat worden zonder de functionaliteit te verliezen en heeft een anti-allergische lijmlaag. De tape kan daardoor probleemloos dagen op het lichaam blijven zitten.
www.fysiotape.nl

Mulligan Concept
Het Mulligan Concept is een methode die door fysio- en manueel therapeuten wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden.
Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen, d.m.v. passieve sturing in combinatie met actief bewegen, wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.
www.mulliganconcept.nl

Fysio gym
Bewegen houdt je lichaam gezond en je spieren soepel en sterk.  Zo verminder en voorkomt u klachten. Op de fysio gym van (bekken)fysiotherapeut en bewegingscoach Atsje van Dasselaar kun je wekelijks met plezier oefenen op muziek in kleine groepen.
Fysio gym is bedoeld voor iedereen die met of zonder klachten op een verantwoorde manier wilt sporten en bewegen.
Fysio gym wordt iedere woensdag van 12.45 – 13.45 uur en donderdag van 8.45-9.45 gegeven bij fysiotherapiepraktijk OHG op de Bogortuin 1 (Java eiland). De kosten zijn € 100 voor 10 keer. Zelf een handdoek en sportkleding meenemen.
Voor meer informatie en inschrijving, bel 020 419 1419 of mail naar atsje@fysio-ohg.nl

McKenzie Therapie
De McKenzie methode is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. De methode is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen.
Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. Het is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.
Na een duidelijke mechanische diagnose, begint de behandeling gericht op uw zelfredzaamheid. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf verbeteren om uw herstel zoveel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.
www.mckenzie.nl

Manuele Therapie Marsman
Bij de manuele therapie volgens de methode Marsman wordt gewerkt met voorkeursbewegingen van het individu die vanaf de geboorte aanwezig zijn.
De bewegingsbeperkingen worden in kaart gebracht en er wordt relatie gelegd met het voorkeurspatroon van de persoon. Vervolgens kan de behandeling passieve mobilisatie van de bewegingsbeperkingen inhouden, maar ook oefentherapeutische technieken bevatten. Manipulatie wordt niet afgewezen.
www.m-t-m.nl

Dry needling
Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints” die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn kunnen geven. Tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van deze techniek worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. 

Dry needling is geen acupunctuur. Bij acupuntuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energiebanen in het lichaam. Bij dry needling gebruiken we één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld, waardoor hele specifieke punten in de spier worden behandeld.
Triggerpoints kunnen zich uiten in: 
• Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
• Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
• Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
• Pijnontwijkend gedrag
• Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan:
• Acuut, door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
• Chronisch, door een langdurige verkeerde houding of overbelasting
• Langdurige afwezigheid van beweging, door bijv. gips, brace of sling.
• ‘Slappe’ ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën
• Psychologische factoren, zoals stress en depressie
• Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte
• Te strakke kleding of het verkeerd dragen van rugzak.

Hoe ziet de behandeling eruit:
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. In deze specifieke spieren wordt gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. Via het gericht aanprikken van de triggerpoint met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort samen. Dit geeft een ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelde de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Dry needling is een onderdeel van een behandeling, daarnaast krijgt u oefeningen en gerichte adviezen om de verbeterde situatie te behouden. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten van dry needling hieronder.
www.dryneedling.nl