Skip to content

Manuele Therapie

Wat is Manuele Therapie?
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van uw houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar:  een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wat is een manueel therapeut?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een vierjarige opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen.

Wanneer naar een manueel therapeut?
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
• hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
• lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
• hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
• duizeligheid bij het bewegen van de nek
• gewrichtsklachten van armen en benen

Werkwijze manueel therapeut

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten, bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten en spieren onderzoekt.  Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten.
Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u een aanpak voor de verdere behandeling.
Zo heeft u dus na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
(Bron: NVMT).

U kunt een afspraak maken met  Ivonne van Lieshout 

www.nvmt.nl